Myomen

Bij onze afdeling gynaecologie zijn verschillende behandelingen voor deze aandoening mogelijk. Myomen zijn goedaardig, maar kunnen ook verschillende klachten veroorzaken: veel vrouwen hebben deze tumoren op of in de baarmoeder, zogenaamde myomen.

Wat zijn Myomen?

Myomen (vleesbomen) zijn goedaardige gezwellen van het baarmoederslijmvlies die voorkomen bij ongeveer een derde van alle vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. De groei van myomen wordt bevorderd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen en verschilt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal, de grootte en de plaats kunnen vleesbomen verschillende symptomen veroorzaken. Een myoma uteri is een goedaardig gezwel of knobbel die op of in de spierwand van de baarmoeder groeit. Deze aandoening heet ook uterus myomatosus.

Welke klachten kunnen myomen geven?

Veel voorkomende symptomen zijn o.a. een verstoorde menstruatie, chronische pijn in de onderbuik en de rug, een gevoel van druk in de urineblaas met verhoogde aandrang om te plassen, gevoel van druk in de darm met verstoring van de darmfunctie en pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Onderzoek naar myomatosus

Tegenwoordig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden om vleesbomen met succes te behandelen. Tijdens het consult analyseren we uw symptomen en voeren we een gedetailleerd onderzoek uit met behulp van echografie en/of een MRI. Wij zullen de bevindingen met u bespreken en u adviseren over de mogelijke behandeling.

Myomen behandelingen

  • Myoomembolisatie: de bloedvaten die de myomen voeden worden via een speciale katheter afgesloten (geëmboliseerd) met kleine plastic bolletjes. Dit snijdt de bloedtoevoer naar het myoom af. Het myoom "verhongert" en krimpt binnen een paar maanden. De behandeling wordt uitgevoerd door interventionele radiologen en gebeurt onder plaatselijke verdoving in de lies.

 

  • Endoscopische verwijdering van myomen via de vagina.

 

  • Verwijdering van myomen door minimaal invasieve chirurgie: een methode om myomen of de hele baarmoeder te verwijderen als een orgaanbesparende operatie niet gewenst of niet zinvol is.Deze zogenaamde "kijkoperatie" via incisies van slechts enkele millimeters in de buikwand is een zeer patiëntvriendelijke operatiemethode waarbij patiënten snel herstellen.

 

  • Verwijdering van myomen via een abdominale incisie: in zeer zeldzame gevallen is een klassieke abdominale incisie (vergelijkbaar met een keizersnede) nodig om de myomen of de baarmoeder te verwijderen.

Onze specialist(en) voor Myomen

Prof. Dr. med. Michael Friedrich Direktor der Klinik für Frauenheilkunde und Geburtshilfe