Heupprothese

Als u last heeft van uw heup en door de pijn wordt belemmerd in uw normale dagelijkse activiteiten: aandoeningen aan het heupgewricht en met name slijtage zorgen ervoor dat bewegen vroeg of laat moeilijker wordt, de gewrichten gaan pijn doen en de klachten kunnen soms ondraaglijk worden. Als de klachten nog niet zo lang bestaan, dan kunnen deze met behulp van medicijnen en bewegingstherapie / fysiotherapie behandeld worden. Als de slijtage ernstig is dan zullen deze behandelingen echter niet langer de oplossing zijn. De versleten heup moet dan door een heupprothese vervangen worden. Een heupprothese operatie is een veelvoorkomende operatie bij de Helios Klinieken. Bij Helios hoeft u nooit lang te wachten op een behandeling door onze korte wachttijden.

Heb ik een heupprothese (kunstheup) nodig?

De beslissing om een heupoperatie te laten uitvoeren, wordt bepaald door u, uw gezin, uw huisarts en de orthopedisch chirurg. Het proces van het nemen van deze beslissing begint meestal met een verwijzing door uw huisarts naar een orthopedisch chirurg voor een eerste consult. De specialisten van het endoprothesecentrum kunnen de juiste diagnose stellen en zijn gespecialiseerd in het implanteren van kunstgewrichten. 

Wanneer wordt een heupprothese operatie aanbevolen?

Er zijn verschillende redenen waarom uw arts een heupprothese kan aanbevelen:

  • Heuppijn die de dagelijkse activiteiten beperken, zoals lopen of buigen
  • Heuppijn die blijft aanhouden tijdens het rusten, zowel overdag als 's nachts
  • Stijfheid in een heup die het vermogen om het been te bewegen of op te tillen beperkt
  • Ontoereikende pijnverlichting door ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de oorzaak van uw klachten te kunnen achterhalen word uw klachtenpatroon en ziektegeschiedenis bekeken en zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden.

  • Aan de hand van uw ziektegeschiedenis en pijnklachten kan er vaak al een diagnose gesteld worden. Het onderzoek begint met het observeren van uw looppatroon. In veel gevallen hebben mensen met een versleten heup een abnormaal looppatroon. Daarnaast kan er bij een ernstig versleten heup een beenlengteverschil ontstaan. Ook wordt er gekeken naar de aanwezige bewegingsbeperking welke vooral tijdens het buigen en het draaien van de heup zichtbaar zal zijn
  • Om de diagnose te bevestigen en om de ernst van de versleten heup vast te stellen is een röntgenonderzoek (foto) nodig
  • Om in een vroeg stadium een versleten heup vast te stellen is een MRI scan of botscan noodzakelijk

Op basis van de ernst van de heuppijn en de bewegingsbeperking wordt samen met de orthopedisch chirurg een beslissing genomen voor een eventuele heupprothese operatie.

Download hier de brochure over de Orthocampus voor heupprothese en knieprothese.

Versleten heup

Voornamelijk ouderen krijgen te maken met een versleten heup. Slijtage in de heup leidt vaak tot stijfheid, heuppijn en bewegingsbeperking. De belangrijkste kenmerken van een heupslijtage zijn verlies van kraakbeen en reactieve woekeringen van het gewricht. Een versleten heup maakt het vrijwel onmogelijk om pijnvrij te lopen. Vaak word een heupaandoening behandeld door het verminderen van activiteiten, oefeningen voor de heup en ontstekingsremmende medicijnen. Wanneer de heupslijtage te erg is, is een operatieve behandeling d.m.v. een heupprothese vaak de enige oplossing.

Symptomen versleten heup

De belangrijkste symptomen bij heupslijtage zijn pijn en een beperking in de bewegingsvrijheid. Dit uit zich in de volgende symptomen:

  • Een versleten heup geeft vaak pijn in de lies en vaak uitstraling naar de voorzijde van het bovenbeen
  • Bewegingsbeperking en stijfheid
  • Beperkingen tijdens het buigen en het maken van draaibewegingen
  • Kraken van het heupgewricht
  • Minder spierkracht, met name in het bovenbeen
  • Instabiliteit
  • Pijn bij het trappen op- en aflopen
  • Moeite en pijn bij het bukken en hurken

Klachten versleten heup

Bovenstaande heupklachten ontstaan meestal geleidelijk. De klachten bij een versleten heup beginnen vaak met pijn en stijfheid. De heuppijn is dan vooral aanwezig tijdens dagelijkse activiteiten en bij het belasten van de heup. De klachten kunnen steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en erger worden. Uiteindelijk kan de pijn zo hevig zijn dat het uw nachtrust kan beïnvloeden.

Artrose heup

Artrose in de heup is een veel voorkomende aandoening die mensen ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Artrose kan in elk gewricht in het lichaam voorkomen, maar ontwikkelt zich meestal in dragende gewrichten, zoals b.v. de heup. Bij artrose slijt het kraakbeen in het heupgewricht geleidelijk in de loop van de tijd. Naarmate het kraakbeen verslijt, wordt het rafelig en ruw, en neemt de beschermende gewrichtsruimte tussen de botten af. Dit kan leiden tot bot op bot wrijving.

Heupprothese operatie

Een totale heupprothese is een chirurgische ingreep waarbij het bestaande gewricht wordt vervangen door een heupprothese. Hier kunt u informatie vinden over de AMIS, de techniek die bij Helios meestal gebruikt wordt voor het implanteren van een prothese. Daarnaast zijn er bij Helios korte wachttijden voor een heupoperatie waardoor u snel uw dagelijkse leven weer kunt oppakken. U kunt er voor kiezen om de operatie en de revalidatie onder één dak uit te laten voeren op de Ortho-Campus van het Helios Cäcilien-Hospital Hüls in Krefeld - Hüls.