Galblaasoperatie

Een acute galblaasontsteking treedt plotseling op. Dit kan op elke leeftijd voorkomen maar komt het meeste voor bij vrouwen ouder dan 40 jaar. De ontsteking wordt vaak veroorzaakt door een steen die de afvoergang blokkeert. Bij een acute galblaasontsteking is in principe direct een operatie nodig.

Chronische galblaasontsteking

Een chronische galblaasontsteking is een vorm die vaak heel geleidelijk ontstaat. Er zijn vaak galstenen aanwezig. De chronische galblaasontsteking verloopt vaak zonder ernstige problemen. Als er klachten gaan optreden is een behandeling mogelijk door het operatief verwijderen van de galblaas.

De galblaasoperatie

Galblaasstenen kunnen op verschillende manieren worden verwijderd. Bij de gewone galblaasoperatie worden de galstenen en de galblaas weggenomen via een snede in de buik. Ook wel "open" cholecystectomie genoemd. Het verwijderen van de galblaas gebeurt omdat er een grote kans bestaat dat er zich in de achtergebleven galblaas opnieuw stenen vormen. Een van de belangrijkste moderne ontwikkelingen in de ziekenhuis-geneeskunde is de methode om de galblaas te verwijderen met behulp van een kijkbuis via de buikwand. Ook wel laparoscopische cholecystectomie genoemd (single-port).

Herr Priv. Doz. Dr. med. Christoph Wullstein (Chefarzt der Klinik für Allgemein-, Viszeral- und Minimalinvasive Chirurgie) in Helios Klinikum Krefeld 
geeft in diverse filmpjes uitleg over het ontstaan en de behandeling van galstenen: