AMIS heupoperatie

Ongeveer 80 procent van de Nederlanders krijgt in de loop der tijd last van pijnlijke slijtage (artrose) van het heupgewricht. De klachten kunnen in het beginstadium nog worden behandeld met fysiotherapie en medicatie. Als de klachten verergeren is een operatie onvermijdelijk. Helaas kan artrose niet worden genezen. Wanneer dit nodig is, wordt u bij Helios snel geholpen doordat wij korte wachttijden hebben voor een heupoperatie.

Bij Helios kunt u gewoon terecht voor een behandeling. Bekijk de covid maatregelen die wij hanteren.

AMIS heupoperatie (Anterior Minimally Invasive Surgery)

In het Helios Klinikum Krefeld - Hüls en Krefeld wordt een heupoperatie in principe altijd door middel van de AMIS methode uitgevoerd, via de voorzijde dus. Er hoeven geen spieren losgemaakt of doorgesneden te worden, er wordt tussen de spieren door geopereerd. Deze methode is minder belastend voor de patiënt: er is een kleinere incisie, weinig bloedverlies en minder pijn, dus een sneller herstel.

Voordelen van de Amis methode:

  • Minder schade aan de spieren
  • Minder pijn
  • De patient herstelt sneller
  • Minder kans dat de heup uit de kom schiet
  • Minder kans op mank lopen
  • Minder leefregels

Dr. med. Andreas Hachenberg (afdelingshoofd Endoprothetiek van het HELIOS Klinikum Krefeld en Krefeld - Hüls) en zijn team zijn zeer ervaren in het uitvoeren van deze ingreep.

Onze specialist(en) voor AMIS heupoperatie  

Dr. med. Andreas Hachenberg Leitender Arzt Endoprothetik

Heupoperatie voorste benadering

AMIS betekent Anterior Minimal Invasive Surgery. De chirurg kan het heupgewricht via verschillende methoden bereiken, via een "conventionele" chirurgische benadering of een minimaal-invasieve chirurgische benadering (AMIS). De AMIS methode is een operatie volgens deze Franse methode. Dit wordt ook wel de voorste benadering bij een heupprothese operatie genoemd. De minimaal invasieve chirurgie wordt gekenmerkt door het behoud van spieren en pezen aan het heupgewrichtskapsel en een kortere incisie van de huid.

Hoe lang duurt een heupoperatie?

Een heupvervanging wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving (waarbij u slaapt tijdens de ingreep) of via een ruggenprik (waarbij het onderlichaam verdoofd is). De chirurg maakt een incisie in de heup, verwijdert het beschadigde heupgewricht en vervangt het door een kunstgewricht. De operatie duurt meestal ongeveer 60 minuten.

Waarom een nieuwe heup?

Met een kunstheup zal de kwaliteit van uw leven aanzienlijk verbeteren. De heupprothese herstelt de functie van uw heup waardoor u weer beter ter been bent en uw favoriete activiteiten weer op kunt pakken. Bij Helios Klinieken kunnen we met vertrouwen stellen dat heupprothesen vandaag de dag zeer betrouwbaar zijn. Patiënten die ervoor kiezen om een nieuwe heup te krijgen geniet niet lang na de operatie van een aanzienlijke verlichting van de pijn en een verbeterde gewrichtsfunctie.

Heupoperatie bij ouderen

Volwassenen van elke leeftijd kunnen in aanmerking komen voor een heupvervanging, hoewel de meeste worden uitgevoerd bij oudere mensen tussen de leeftijd van 60 en 80 jaar. Een modern kunstheupgewricht is ontworpen om minstens 15-20 jaar mee te gaan. De oudere patiënten die een heupvervanging hebben ondergaan, hebben een grotere levensverwachting dan gemiddeld. De meeste mensen ervaren een aanzienlijke vermindering van pijn en verbetering in hun bewegingsbereik.

 

Implantaat keuze

Afhankelijk van de leeftijd en activiteiten van de patiënt wordt er een keuze gemaakt uit een aantal verschillende implantaattypes. Dit kan een cementvrije of een gecementeerde heupprothese zijn.

Cementloze prothese

Cementloze prothesen zijn meer geschikt voor jongere, actieve patiënten. Daarnaast kunnen jonge mensen ook baat hebben bij een prothese met een korte schacht. Voordeel hiervan is dat dan van het dijbeen minder bot hoeft te worden verwijderd en er dus goede mogelijkheden blijven om later deze prothese nog eens te vervangen.

Gecementeerde prothese

De gecementeerde heupprothese heeft de voorkeur bij oudere patiënten of als het bot al eerder beschadigd is geraakt door b.v. osteoporose. Ook kunnen combinaties van gecementeerd en ongecementeerd worden gebruikt.

Heupoperatie revalidatie

Een heupvervangende operatie is meestal succesvol, maar het succes van de operatie is deels te danken aan de revalidatieperiode die volgt op de operatie (afhankelijk van uw zorgverzekeraar). De revalidatie na de heupvervanging begint onmiddellijk. In een vroeg stadium van de revalidatie ligt de nadruk op het in beweging houden van de heup. Een fysiotherapeut kan u belangrijke vaardigheden bijbrengen die u helpen met bewegen, traplopen en in-en-uit de auto te stappen, zonder dat dit aanzienlijke pijn veroorzaakt. Naarmate de revalidatie vordert zal de therapeut helpen bij het herstellen van normale bewegingen, de kracht van de onderste ledematen en de mobiliteit van uw nieuwe heupgewricht. Een dergelijk revalidatietraject wordt in Helios Krefeld-Hüls aangeboden.