Open dag Orthocampus Helios
Open dag Ortho Campus: operatie en revalidatie onder één dak. De onlangs geopende Ortho-Campus van Helios Cäcilien-Hospital biedt minimaal invasieve operatietechnieken, de fast-track-methode en het lokaal geïntegreerde revalidatiecentrum. De nieuwe revalidatiekliniek zorgt ervoor dat patiënten die een knieprothese - of heupprothese-operatie hebben ondergaan, snel en goed weer ter been zijn. Op 19 januari 2020 worden de deuren van de Ortho-Campus geopend.
Lichte, vriendelijk-ogende gangen, uitnodigende ruimtes en een trainingsruimte uitgerust met high-tech apparatuur: de Ortho-campus ziet er niet uit als een ziekenhuis. De reden hiervoor is dat de Chefarts Prof. Dr. Clayton Kraft en de leidende arts Dr. Andreas Hachenberg vinden dat de patiënten die zich hier bevinden, niet ziek zijn. Als gewrichtsslijtage niet langer conservatief kan worden behandeld, rijst de vraag wat het juiste moment is voor het implanteren van een kunstheup- of knie. “Onze patiënten mogen niet langer dan nodig in het ziekenhuis blijven. Te lang liggen na de operatie is niet bevorderlijk voor de genezing – integendeel. Patiënten moeten zo snel mogelijk na een gewrichtsoperatie weer bewegen, en daar hebben we op de Ortho-Campus alle mogelijkheden toe.
Snel terug naar een mobiel en actief leven.
“Fast-Track” luidt het toverwoord: Snel terug naar een mobiel, actief leven. Minimaal invasieve chirurgische technieken voorkomen grote incisies. Hierdoor wordt het weefsel minder beschadigd en is de genezingstijd korter en geen lange periode van rust na de operatie. “De mobilisatie begint direct na de operatie”, Dr. Andreas Hachenberg: “onze patiënten worden begeleid door fysiotherapeuten voor de eerste eenvoudige oefeningen. Sommige kunnen al opstaan en de eerste stappen maken met het nieuwe gewricht. “Lichte oefeningen gedurende de eerste vier tot vijf dagen na de operatie met vervolgens een revalidatie ter plaatse met Salvea-specialisten onder toezicht van de opererende arts.
Een absolute nieuwigheid
“Onze verantwoordelijkheidsgebied eindigde in het verleden na de implantatie van een knie-of heupgewricht met het ontslag van de patiënt uit het ziekenhuis,” zegt Hachenberg. Nu fungeert hij als een “therapeutische piloot” en zorgt hij in zijn meervoudige functie als chirurg en hoofd van het endoprothesecentrum en hoofd van de revalidatie voor een naadloze overgang van de operatie naar de daaropvolgende revalidatie. “Zelfs de behandelend therapeuten zijn dezelfde in het ziekenhuis als op de revalidatie-afdeling – zodat ze elke patiënt en zijn behoeften vanaf het begin kennen en nog gerichter kunnen reageren”, beschrijft Hachenberg de voordelen.
Een grote voorbereiding is de sleutel tot succes
De allround zorg, die de Ortho-Campus biedt, bevat ook een gedetailleerde voorbereiding: tijdens een seminar wordt alles gedetailleerd besproken – indien nodig met de familieleden. “Belangrijk voor het succes van de behandeling is de steun van het gezin.” Patiënten moeten hun naasten informeren over orthocampustherapie en de fast-track-methode om misverstanden te voorkomen en om na de operatie de nodige ondersteuning te bieden, ”gaat de expert verder. Bovendien ontvangt elke patiënt een trainingsplan, want hoe beter de individuele fitheid vóór de operatie, hoe beter het herstel. De zogenaamde “Pre-revalidatie” voltooit de patiënt alleen thuis, maar ook op de Ortho-campus. Fit naar het ziekenhuis en fit weer naar huis – zo zou je de reis door de Ortho-Campus kunnen beschrijven.
Tijdens de open dag op zondag 19 januari van 11 tot 14 uur kunnen geïnteresseerden vragen stellen en voorlichting krijgen over de behandelmethoden en het scala aan diensten.