Holistisch en DKG-gecertificeerd: Kankertherapie bij Helios Onkologische Zentrum Krefeld

In het Helios Klinikum Krefeld staat een gecertificeerd oncologisch centrum met zeven orgaancentra ter beschikking voor mensen met een kankerdiagnose. De oncologie van kinderen is nu op weg naar de certificering door de Duitse Kankervereniging (DKG).

Na de diagnose kanker hebben zowel de patiënt als zijn of haar familieleden vaak het gevoel dat ze in vrije val zijn. Of het nu gaat om grote of kleine patiënten: Gelukkig kan hij dan rekenen op de steun van een netwerk dat hen opvangt en begeleidt. Dit is het geval bij Helios Klinikum Krefeld, waar na de zeven orgaangerelateerde kankercentra pediatrische oncologie als een van de eerste in Duitsland door de Duitse Kankervereniging (DKG) is gecertificeerd. 

De behandeling van patiënten met tumoren speelt traditioneel een centrale rol bij Helios Klinikum Krefeld. "Onze afdeling kinderoncologie vierde ook haar 50e verjaardag in 2018. Er zijn altijd vooruitstrevende hoofdartsen in het ziekenhuis geweest die de weg hebben bereid voor het gebruik van chemotherapie bij kinderen," legt Dr. Nina Brauer, kinder-oncoloog en senior arts, uit. Nu is het kinderziekenhuis in Krefeld onder leiding van hoofdarts Prof. Tim Niehues een van de eerste die het DKG-certificeringsproces ondergaat en is daarmee een van de kleine gelederen van de verder gerenommeerde universitaire ziekenhuizen. 

Certificering is geen doel op zich. Nadat alle orgaancentra die door het DKG gecertificeerd kunnen worden, al met het borstcentrum, het centrum voor darmkanker, het centrum voor gynaecologische kanker, het centrum voor huidkanker, het centrum voor hoofd- en halstumoren, het centrum voor longkanker en het centrum voor prostaatkanker zijn bekroond, is de conclusie unaniem: Het certificeringsproces zal de multi-professionele teams nog dichter bij elkaar brengen en de interdisciplinaire samenwerking verder optimaliseren. 
  
De behandeling is altijd gericht op de kankerpatiënt met zijn of haar individuele medische voorgeschiedenis en persoonlijke behoeften. "Elke ziekte wordt op zijn eigen merites beoordeeld. Dit gebeurt onder andere tijdens onze wekelijkse tumorconferenties. Hier worden alle oncologische patiënten besproken en beoordeeld in de kring van verschillende deskundigen. Het resultaat is een gezamenlijk therapieadvies, wat resulteert in een gepersonaliseerde therapieplanning. Door deel te nemen aan wetenschappelijke studies is de behandeling op veel punten zijn tijd ver vooruit. Op deze manier kunnen patiënten profiteren van de nieuwste therapieën die veel verder gaan dan de normale behandelingen", zegt Priv.-Doz. Dr. Chalid Assaf, hoofd van het Helios Oncologisch Centrum (HOZ). 

Naast de medische zorg wordt speciale aandacht besteed aan de patiëntenzorg. "Met hun specialistische kennis leveren onze speciaal opgeleide verpleegkundigen een belangrijke bijdrage aan het omgaan met de gevolgen van oncologische aandoeningen. De veeleisende specialistische opleiding duurt twee jaar en omvat 720 theoretische en 1.800 praktijkuren", legt Elke Schmidt-Schreiner uit. Om ervoor te zorgen dat de behandeling terecht de titel "holistisch" draagt, bevat het talrijke ondersteunende zorgaanbiedingen: Naast psycho-oncologische ondersteuning worden ook voedingstherapie, fysiotherapie, sociale diensten en pastorale zorg opgenomen.

Naast een nauwe samenwerking met interne partners zorgt het netwerken met externe samenwerkingspartners uit de regio, zoals ziekenhuizen, huisartsen, ambulante verpleging, hospices en zelfhulpgroepen, voor optimale zorg in alle fasen van de ziekte. "Handhaving van de hoge standaard die nodig is voor certificering en de verdere ontwikkeling ervan samen is geen korte sprint, maar een langeafstandsrit in een team", benadrukt Alexander Holubars, Managing Director van de kliniek.

Bron: www.helios-gesundheit.de