Chirurgie Oncologie slokdarmkanker Martin Lanting
Gecombineerde behandeling tegen zeldzame uitgezaaide slokdarmkanker.
Dhr. Martin Lanting is een van de circa 100.000 mensen in Europa die lijden aan slokdarmkanker. Deze diagnose is bij hem gesteld in 2011. Omdat de kanker al is uitgezaaid naar de buikholte geven de behandelend specialisten hem weinig hoop. De 65-jarige man uit Roden geeft niet op: hij informeert ook bij het Zorgloket Duitsland naar de mogelijkheden in Duitsland en komt uiteindelijk uit bij het Helios Klinikum Krefeld. Daar wordt hij in de herfst met behulp van een verwarmde chemotherapie gestabiliseerd en vervolgens geopereerd. Zelfs een zware longontsteking en een tien weken durend coma overleeft hij – mede dankzij zijn familie en vrienden.
Wanneer hij ontwaakt na de coma is het winter. Martin Lanting is verbaasd, gisteren, op de dag van de operatie, was het nog zo mild. Als hij probeert rechtop te gaan zitten, gaat de deur van zijn kamer open. Hij ziet zijn vrouw Diny en beseft dat er iets anders aan de hand is. Ze loopt naar zijn bed en vertelt hem wat hij maar met moeite kan geloven: hij heeft wekenlang in een coma gelegen.
In november, direct na de succesvolle ingreep waarbij de chirurgen de uitzaaiingen van zijn slokdarmcarcinoom in de buikholte verwijderen, loopt hij een longontsteking op. Hij is verzwakt en de situatie is ernstig. Zijn lichaam kan het niet aan en hij raakt in een coma. Meteen huurt Diny een vakantiewoning in de buurt van Krefeld om samen met hun volwassen kinderen en goede vrienden iedere dag bij hem te kunnen zijn. De kerstdagen gaan voorbij, tot hij op 11 januari eindelijk zijn ogen opent. Hij vertelt dat hij veel gedroomd heeft maar dat het net leek alsof ik maar een nacht had geslapen.
Zijn uitgeputte lichaam heeft de lange weken echter goed benut. De littekens van de operatie zijn genezen, de longen zijn weer op krachten. Het was een complexe ingreep die zeer zelden wordt uitgevoerd. In combinatie met de voorafgaande chemotherapie is het een ware marathon voor het lichaam”, aldus Priv.-Doz. Dr. med. Christoph Wullstein, hoofd van de afdeling algemene, viscerale en minimaal-invasieve chirurgie van het Helios Klinikum Krefeld. Hij is een van de weinige specialisten in Duitsland die slokdarmcarcinomen minimaal-invasief opereren. Deze zeldzame kankersoort verbergt zich goed, patiënten merken er in eerste instantie niets van. Wanneer de eerste symptomen optreden, zoals slikstoornissen of brandend maagzuur, is de aandoening meestal al ver gevorderd en heeft de tumor vaak uitzaaiingen in de nabijgelegen lymfeklieren gemaakt. Dat is hier ook het geval. Daarom wordt Martin Lanting voor de ingreep eerst meerdere weken in het Helios Klinikum Krefeld - Hüls met behulp van een verwarmde chemotherapie behandeld om de tumorhaard te verkleinen. “Daarbij worden de getroffen gebieden met behulp van infraroodstraling tegelijk met het toedienen van de medicamenten verwarmd, wat de werking versterkt” verklaart Sabine Helmer, hoofd van de afdeling interne geneeskunde / oncologie van het ziekenhuis in Hüls. De behandeling slaat aan, maar ook daarna is de operatie zeer complex.
Om de speciale operatietechniek aan zijn collega’s door te kunnen geven, wordt dr. Wullsteins operatie bij Martin Lanting met diens toestemming zelfs via een livestream op een symposium getoond. Martin Lanting en Diny zijn dr. Wullstein en zijn team meer dan dankbaar en blij dat ik voor Krefeld heb gekozen. De artsen hier en in Hüls hebben zeer goed werk geleverd en mij waardevolle tijd geschonken, aldus Lanting. Deze tijd benut hij thuis in Roden goed, samen met zijn familie en vrienden èn voor het maken van lange wandelingen.
Op de foto onderaan van links naar rechts: Diny Lanting, Martin Lanting, Monika Gödden-Pohl, Priv.-Doz. Dr. med. Christoph Wullstein