Kankerdiagnose bij tweelingzwangerschap: "Ik ben mentaal sterk en heb veel vertrouwen"

Ingrid Middelkoop is in verwachting van een tweeling als bij haar een kwaadaardige tumor wordt geconstateerd. Na verschillende therapieën in Nederland en Duitsland gaat ze onder behandeling bij oncoloog Sabine Helmer.

Zij en haar team in het Helios Cäcilien Ziekenhuis in Hüls hechten veel waarde aan zeer individuele, holistische zorg. "Wij behandelen een medemens, niet een ziekte. Kanker tast de mens in zijn geheel van lichaam, ziel en geest aan. Daarom bieden wij naast behandeling volgens de richtlijnen en psycho-oncologische begeleiding ook aanvullende therapieën aan. Deze omvatten natuurgeneeskundige behandelingen en mind-body medicine zoals oefentherapieën, ontspanningsmethoden en voedingsadviezen. Het doel van de holistische combinatietherapie is om naast de conventionele oncologische behandeling de conditie, energie en kwaliteit van leven te verbeteren. "Mevrouw Middelkoop kwam bij ons als een ernstig zieke vrouw. Ze kon nauwelijks de trap oplopen en had pijn in haar hele lichaam en leed lichamelijk en geestelijk", herinnert oncoloog Sabine Helmer zich van haar eerste ontmoeting met de Nederlandse vrouw in januari 2023.

Voor controle naar het ziekenhuis

"Ik verwachtte een tweeling, dus ging ik voor controle naar het ziekenhuis, waar mijn baby's onderzocht zouden worden. Maar het bloedonderzoek toonde bij mij een onregelmatigheid aan. Een schok. Ik was 22 weken zwanger, mijn eerstgeboren dochter was net drie geworden", beschrijft de nu 36-jarige haar situatie rond de jaarwisseling 2019/2020. "Ik had uitzaaiingen in de lymfeklieren in mijn bovenbuik. De primaire tumor, dus de eigenlijke aanleiding voor de kanker, kon niet worden gevonden. Ondanks deze vreselijke diagnose voelde ik een kracht in mij. Ik had het gevoel dat ik het kon redden. Dus begon ik met chemotherapie, die ook tijdens de zwangerschap kan worden gegeven. Mijn vertrouwen was groot en na drie chemokuren sloeg de therapie aan."

"Mijn vertrouwen was groot en na drie chemokuren sloeg de therapie aan."

Ingrid Middelkoop

Behandeling

Het is de eerste periode van de Coronapandemie met strenge lockdowns als Ingrid Middelkoop, zwanger van een tweeling, regelmatig naar het ziekenhuis gaat voor chemotherapie. Haar twee dochters worden in de 33e week van de zwangerschap gezond geboren en kunnen snel naar huis worden ontslagen. Maar de kanker is niet verslagen. Er is geen standaardbehandeling meer voor haar ziekte. Dan krijgt ze de kans om deel te nemen aan een studie met een "gerichte therapie". Haar wordt verteld dat er vijftig procent kans is dat het zal werken. Aanvankelijk gaat het goed, maar na zes maanden is het effect uitgewerkt. De wilskrachtige moeder van drie kinderen probeert een nieuw medicijn. Als ook dat in oktober 2022 geen verbetering brengt, vertelt haar Nederlandse oncoloog haar dat ze niets meer kan doen om haar te helpen. Via haar 92-jarige grootmoeder hoort Ingrid Middelkoop over een dominee wiens kanker in Hüls succesvol werd behandeld, terwijl hij in Nederland geen therapieën meer kreeg aangeboden. Het stadsdeel Hüls ligt op twintig minuten rijden van de Nederlandse grens.

We hebben lang overwogen welke therapie mevrouw Middelkoop zou helpen vertelde Sabine Helmer. We hebben toen gekozen voor een goed verdraagbare combinatietherapie van twee chemotherapeutische middelen in combinatie met een immunotherapie en de therapie uitvoerig met haar en haar partner besproken. Inzicht in de behandeling en de ziekte zijn essentieel voor de samenwerking tussen behandelaar en patiënt en voor de medewerking van de patiënt. Ook is het belangrijk om de naasten bij de behandeling te betrekken. Mevrouw Middelkoop komt sinds januari om de tien dagen bij ons. We zijn allemaal blij dat ze weer op krachten is gekomen. „Ze loopt nu weer de trap op, met een kind in haar armen," zegt Sabine Helmer, die de situatie in april 2023 beschrijft.

Communicatie

Communicatie met patienten over wat er gebeurt en het begrijpen van de ziekte, zijn voor mij heel belangrijk. In het gesprek voel ik aan hoeveel informatie iemand op dat moment nodig heeft en kan opnemen.  Vaak zijn meerdere gesprekken nodig. Het gaat ook om het vinden van een manier van omgaan met kanker, een houding en benadering van de leefsituatie met kanker," benadrukt Sabine Helmer, die al meer dan vijftien jaar pleit voor een oncologie die natuurlijke geneeswijzen en complementaire therapieën integreert.

Ingrid Middelkoop is een zelfverzekerde, vrolijke, levenslustige vrouw die weet hoe belangrijk de mentale en spirituele houding is bij het omgaan met de ziekte. In Hüls voelt ze zich gehoord.

Ze waardeert het dat ze echt naar haar luisteren, de tijd nemen - haar niet opgeven, maar haar begeleiden op haar weg.

Onze therapie helpt mevrouw Middelkoop op dit moment. Het stelt haar in staat een zo normaal mogelijk leven te leiden en er te zijn voor haar drie dochters. Dat is alles waar het op dit moment om draait. Niet meer en niet minder.